• Kezdőlap
  • blog
  • Hogyan született meg a természetes vörös haj, és miért olyan különleges?

Hogyan született meg a természetes vörös haj, és miért olyan különleges?

A vörös haj egy genetikai mutációnak köszönhetően jött létre, ezért az emberek mindig is misztikusnak és különlegesnek találták az ilyen hajszínnel rendelkező embereket. Egy párnak csak akkor születhet vörös gyermeke, ha mindketten hordozzák az erre való hajlamot.

A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

De hol és miért pont ott alakult ki ez a ritka és gyönyörű hajszín?

Érdekes módon a vöröshajúság a brit szigetvilágban sokkal jellemzőbb, mint bárhol máshol a világon. Ezen belül is leggyakrabban Skóciában és Írországban fordul elő. Kialakulásáért egyértelműen a földrajzi elhelyezkedés a felelős, ezen belül pedig a szigetvilág időjárási adottsága. Mivel mindannyiunknak szüksége van ibolyántúli sugárzásra a D-vitamin előállításához, és mivel Skócia felett gyakorta felhős az ég, ezért alakult ki a világos bőrszín és vörös haj, hogy jobban tudják hasznosítani a napsütést. A vörös haj "nem olyan régen" alakult ki, tanulmányok szerint e hajszín körülbelül 50 000 évvel ezelőtt jelent meg, jóval később, mint a barna vagy a szőke.
A 21. század hipszeter időszakában ebből a különleges hajszínből szexepil lett, viszont sajnos nem minden időszak volt számukra szerencsés. 1483 és 1784 között több mint 45 000 vörös hajú nőt égettek el máglyán boszorkányság miatt, illetve volt ahol vámpírnak, vagy éppenséggel hibridnek hitték őket. Ma már szerencsére mindenki tujda, hogy a vörös hajúak nem boszorkányok, csupán egyedi, különleges szépségek!

  • | eddig 16393 ember olvasta |